Transgender borstvergroting

Wat houdt een borstvergroting voor een transvrouw in?

Het krijgen van borsten is voor een transvrouw een van de meest belangrijke ingreep. Dit heeft alles te maken met het feit dat borsten een belangrijk kenmerk zijn voor het vrouwelijke uiterlijk. Het is dus een ingreep die het lichaam vervrouwelijkt.

Door het dragen van kleding, het stylen van uw haar en het aannemen van een bepaalde houding kunt u al het nodige veranderen op het gebied van genderexpressie. Toch voelen veel transvrouwen zich pas écht vrouw wanneer zij ook het lichaam daadwerkelijk aanpassen.

Stap één hierin is in principe een hormoontherapie. Echter levert dit bij de meeste transvrouwen niet voldoende borstweefsel op om voldoende vrouwelijk profiel te krijgen. Een borstvergroting is hierbij een goede oplossing.

Bij een borstvergroting wordt er een borstimplantaat onder of boven uw borstspier geplaatst. U kiest, samen met onze artsen, de juiste grootte en vorm. Uiteraard krijgen uw borsten een natuurlijke uitstraling. Wij gebruiken alleen de implantaten van Mentor en Motiva. Deze merken zijn veilig en komen als beste uit de test.

Subsidie

Bij een borstvergroting transvrouw is het mogelijk om subsidie te ontvangen. In deze regeling staat opgenomen dat een transgender vrouw eenmalig een subsidie kan aanvragen ten behoeve van het operatief plaatsen van borstprotheses. De hoogte van de subsidie is €3.830,- en eindigt op 1 februari 2024. Aanvragen kan via www.dus-i.nl.

De subsidieregeling is bedoeld voor transgender vrouwen die een borstvergroting met borstimplantaten willen. Met de subsidie betaalt u (een deel van) de kosten voor het operatief plaatsen van borstimplantaten en medische kosten die samenhangen met deze operatie. De hoogte van de subsidie is €3.830,-. Om de subsidie te krijgen moet u aan enkele voorwaarden voldoen.

Voorwaarden
Er zijn vijf voorwaarden waar u aan moet voldoen:

  • U bent ingezetene van Nederland, wat betekent dat u langer dan 4 maanden in Nederland woont en bent hier ingeschreven bij een gemeente.
  • U bent 18 jaar of ouder.
  • U heeft een recente verklaring (maximaal 2 maanden oud) van een BIG-geregistreerde arts nodig. Dit kan een huisarts of medisch specialist zijn. In die verklaring verklaart de arts het volgende: dat u minstens een jaar genderbevestigende hormonen (oestrogeenpleisters, -pillen, -gel) gebruikt op recept van een arts; óf dat er medische gronden zijn waardoor u geen genderbevestigende hormoonbehandeling kan ondergaan; óf dat u om medische redenen binnen een jaar bent gestopt met de genderbevestigende hormoonbehandeling.
  • U heeft de operatie (het plaatsen van borstimplantaten) nog niet eerder ondergaan.
  • U kunt geen aanspraak maken op vergoeding voor de operatie via de zorgverzekering. Die vergoeding is er alleen wanneer er geen of nauwelijks borstgroei is.
    Daar is sprake van als er geen plooi onder de borst aanwezig is (inframammairplooi) en er minder dan 1 cm klierweefsel is, wat is aangetoond door een echo. Denkt u dat dit bij u het geval is of twijfelt u hierover? Neem dan contact op met ons.

Het voortraject

Tijdens een eerste consult bespreekt u met een van onze consulenten wat uw wensen zijn, waarom u de borstvergroting wilt laten uitvoeren en wat uw specifieke wensen zijn. De consulent voorziet u van alle benodigde informatie over de voorbereidingen, de verschillende behandelingen, het maximaal haalbare eindresultaat en het verdere hersteltraject van uw ingreep.

Aansluitend op dit consult wordt er, indien gewenst, nog een afspraak ingepland met een van onze, BIG-geregistreerde, plastisch chirurgen. De arts neemt nogmaals het gehele traject met u door en gaat in op de medische kant van de ingreep. Ook wordt er gekeken naar welke maat uw borsten in de huidige situatie hebben en wat de dikte is van uw huid. Deze gegevens bepalen o.a. welk type implantaat voor u geschikt is en hoe we het implantaat gaan plaatsen; boven de borstpier (genaamd: subglandulair) of onder de borstspier (genaamd: dual-plane). Om te bepalen welk volume het beste bij uw wens past, krijgt u uiteraard de mogelijkheid om een aantal implantaten te “passen”. Dit geeft u een idee van hoe het eindresultaat eruit komt te zien en helpt u dus bij het maken van een keuze. Beide consulten zijn geheel kosteloos en vrijblijvend.

De behandelmethoden

Boven de spier

Het implantaat wordt onder het borstklierweefsel geplaatst en boven de grote borstspier. Dit geeft een natuurlijk resultaat omdat het implantaat met het lichaam kunnen meebewegen. Bij de uitvoering van deze techniek is het belangrijk in acht te nemen dat naarmate u ouder wordt het borstklierweefsel en de huiddikte afneemt. Het kan daarom na verloop van tijd zo zijn dat het implantaat beter zichtbaar worden. Ook bij gewichtsschommelingen kan deze situatie zich voordoen.

Dual plane

Dual plane wil zeggen dat het implantaat gedeeltelijk onder de spier geplaatst wordt. De borstspier is groot maar niet breed genoeg om het volledige implantaat te bedekken. Het grootste, bovenste gedeelte van het implantaat ligt bij deze methode onder de spier en het minder grote, onderste deel op de spier, onder het borstklierweefsel. Over het algemeen wordt er bij een bedekking van minder dan 3 cm borstklierweefsel gekozen voor de uitvoering van de dual plane methode. Dit geeft in dat geval een natuurlijk resultaat daar het implantaat dan minder tot niet zichtbaar is. Bijkomende voordeel is dat de kans op kapselvorming bij deze methode aanzienlijk kleiner is. Een nadeel is dat het herstel van de ingreep na uitvoering van de dual plane methode langer duurt, er wordt meer pijn ervaren. Ook de beweeglijkheid van de borsten wordt later meer zichtbaar dan bij de methode voor de spier.

Indicatie 2

Regelmatig komt het voor dat de conditie van de huid verslechterd is door schommelingen in gewicht, zwangerschap, roken, erfelijke invloeden of een combinatie van deze factoren. Het kan hierdoor voorkomen dat binnen een korte periode na de borstvergroting alsnog een borstlift nodig is. Wanneer deze indicatie wordt gegeven tijdens een consult wordt deze ingreep uitgevoerd onder ‘indicatie 2’.

Dat wil zeggen dat er een verhoogde kans bestaat dat na de operatie alsnog een lift nodig is. Voor meer informatie hierover mag u contact met ons opnemen.

De implantaat keuze

Omdat ieder mens uniek is biedt Care Clinic een breed assortiment implantaten aan. U kunt hierbij kiezen voor de implantaten van Mentor of Motiva. Kwaliteit staat voorop en daarom hebben wij veel tijd gestoken in de selectie van deze merken. Afhankelijk van verschillende factoren zal de behandelend arts u een bepaald type implantaat adviseren.

Vorm, maat en projectie

Implantaten worden aangeboden in verschillende vormen. Zowel de anatomische variant als de ronde wordt aangeboden met een laag, medium of hoog profiel. De hoogte van het profiel bepaalt mede de hoeveelheid projectie. Hoe hoger de projectie, hoe meer volume er zichtbaar is aan de bovenzijde van de borst. Afhankelijk van het profiel hebben de implantaten verschillende diameters. Ook dit is een belangrijk aspect om rekening mee te houden daar dit een belangrijke invloed heeft op de positie van de implantaten op de borstkas. Bij een lage diameter komen de borsten ver uit elkaar te staan wat vaak een onnatuurlijk resultaat geeft. Bij een (te) hoge diameter zal de borst (te) ver uitsteken buiten de borstkas. Het ‘side-boob’ effect ontstaat dan.

Het is bij iedere patiënt de kunst om een implantaat maat te kiezen die qua projectie voldoet aan uw verwachtingen maar ook een breedte heeft die de borstkas voldoende vult. Afhankelijk van het type implantaat dat u kiest, geeft een ronde implantaat vaak sneller plooivorming en een druppelvorm kan draaien. Het is daarom belangrijk om een weloverwogen beslissing te nemen.

Implantaat maat

U ontvangt van de plastisch chirurg een advies met betrekking tot de implantaat maat. Er wordt hierbij rekening gehouden met de wens van de klant, maar vooral uw postuur, de borstplooi, tepel(af)stand, symmetrie tussen beiden borsten en de huidstructuur. Het advies dat u krijgt is altijd nauwkeurig gegeven maar niet bindend. De keuze is aan u.

De envelop

Implantaten worden aangeboden met een gladde en een ruwe envelop. Omdat de kans op kapselvorming bij een ruw oppervlak kleiner is. De kans op kapselvorming bij een ruwe implantaat is 3 procent. Let op, de implantaten van Motiva voelen glad aan maar hebben de eigenschappen van een ruw oppervlak.

De vulling

Onze specialisten werken met implantaten gevuld met cohesive siliconengel. Deze implantaten kunnen niet lekken. Bij een eventuele ruptuur (scheur) loopt er geen vloeistof weg.

Plooivorming

Wanneer een implantaat is ingebracht kan het voorkomen dat er een plooi en voel en/of zichtbaar is. Patiënten met een dunne huid of laag vetpercentage hebben meer kans op het ontstaan hiervan. Ook wanneer er gekozen wordt voor een in verhouding grote implantaat vergroot dit de kans. Wanneer de chirurg vooraf vindt dat de kans groot is dat dit bij u zal ontstaan kan u geadviseerd worden om voor een implantaat te kiezen met een grotere dichtheid. Bij Motiva wordt er in dat geval gekozen voor de ‘round silk’ implantaat. Op het ontstaan van plooivorming wordt geen garantie geboden. Wij adviseren u dan ook in overleg met de chirurg een weloverwogen keus te maken bij het kiezen van het implantaat type en maat.

Kapselvorming

Kapselvorming is een natuurlijke reactie na een borstvergroting met implantaten. De implantaten worden door het lichaam als lichaamsvreemd materiaal gezien. Als natuurlijke reactie wordt het implantaat door een dun laagje bindweefsel omringd. Dit noem je natuurlijk kapsel. Natuurlijk kapsel voelt soepel en natuurlijk aan en zorgt ervoor dat het implantaat goed gaat hechten aan het omringende weefsel zodat deze niet meer kan verplaatsen. Dit proces neemt gemiddeld zes weken in beslag. Bij drie tot vijf procent van de vrouwen ontstaat er overmatig kapselvorming. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Het kapsel wordt in dit geval dik en kan gaan samentrekken. Door het samentrekken kan het kapsel voelbaar en in sommige gevallen zichtbaar worden. Op verschillende implantaten wordt garantie geboden op het ontstaan van overmatig kapselvorming. Op onze website vindt u ook de voorwaarden gespecificeerd per implantaat.

DE OPERATIE

Een borstvergroting wordt uitgevoerd onder algehele narcose. Voorafgaand aan de ingreep neemt de plastisch chirurg nogmaals het operatieplan met u door. Ook tekent de chirurg de plekken af waar de implantaten ingebracht gaan worden.

Wanneer de ingreep start wordt er een incisie gemaakt onder de borst, waar de borstplooi in de nieuwe situatie komt te zitten. De plastisch chirurg maakt een ruimte, ook wel pocket genoemd, waar hij het implantaat naar keuze in plaatst. Volgens de vooraf gekozen methode brengt de arts het implantaat in; dit is vóór de borstspier, achter de borstspier of half achter (dual plane) de borstspier.

Nadat de arts het borstimplantaat heeft ingebracht, wordt de huid gesloten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van oplosbare hechtingen.

NAZORG

Na de borstvergroting verblijft u na de behandeling meestal nog drie tot vier uur in de kliniek. Het kan ook zijn dat de arts, in overleg met u, het besluit neemt dat het beter is om nog een nacht in de kliniek te verblijven, zodat u 24 uur zorg krijgt. Zodra u wakker wordt, bevindt u zich in de uitslaapkamer. Hier krijgt u de tijd om bij te komen, worden uw vitale functies gecontroleerd en biedt de verpleegkundige u iets te drinken en eten aan. Wanneer de arts de volgende dag beoordeelt dat uw lichaamsfuncties goed zijn, mag u naar huis. Echter alleen onder begeleiding, ongeacht met welk vervoersmiddel u reist. Wij bellen uw begeleiding op betreft het moment dat u de kliniek mag verlaten.

Bij een behandeling onder narcose begint u thuis met licht verteerbaar voedsel zoals water, thee en beschuit. Probeer daarbij misselijkheid en braken te voorkomen. Dit verkleint de kans op nabloedingen en/of stuwing van de wond. Daarbij is het belangrijk om veel water/thee te drinken.

Na de ingreep krijgt u een speciale postoperatieve beha aan. De beha kunt u vooraf online bestellen of aanschaffen bij een van onze vestigingen. U dient deze beha gedurende zes weken dag en nacht te dragen.

Na een borstvergroting zijn uw borsten vaak wat pijnlijk en gezwollen, dit is op de derde dag na de ingreep op het hoogtepunt. Hierna neemt de zwelling geleidelijk af. Een borstvergroting geeft ook regelmatig een stuwend en/of strak gevoel in de borsten. Ook kan er een branderig gevoel in de tepels aanwezig zijn. Een andere optie is dat uw borsten en tepels enige tijd gevoelloos zijn.

Gemiddeld heeft u 7 dagen nodig om te herstellen van een borstvergroting. Bij plaatsing onder de borstspier of bij dual plane is dit vaak iets langer.

De littekens van de borstvergroting komen precies in de huidplooi achter de borst te liggen. Een gemiddeld litteken bij deze ingreep is vijf centimeter. De littekens zullen in eerste instantie wat rood en gezwollen zijn, maar dit trekt na enkele weken vanzelf weg. Zodra de wond gesloten is en de korstjes zijn verdwenen, mag u beginnen met het smeren van littekencrème. Door dit twee keer per dag op het litteken te smeren vergroot u de kans op een mooie genezing.

Aanvullende nazorg instructies worden u overhandigd of toegestuurd na het inplannen van de ingreep. Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Uiteraard kunt u klachten altijd bespreken tijdens uw nacontrole(s). Heeft u twijfels over uw mogelijke bijwerkingen, neem dan altijd contact op met de praktijk.

Activiteiten

Wij raden u aan om de eerste 2-3 dagen na de ingreep volledig thuis te blijven om te herstellen. Tot ± 6-8 weken na de operatie mag u in ieder geval niet sporten. Probeer zware lichamelijke arbeid en zwaar tillen te vermijden, zodat er zo min mogelijk druk op de wond komt te staan. Wanneer u weer mag werken of andere activiteiten kunt verrichten, is per patiënt verschillend. Dit kunt u bespreken met uw arts.

Controle afspraken

De dag nadat u naar huis bellen wij u op om te vragen hoe het met u gaat en indien nodig, uw vragen te beantwoorden. Wij plannen op dat moment een controle afspraak met u in na 14 dagen. Bij deze controle worden uw wonden beoordeeld en verwijderen we de pleisters. Het is altijd mogelijk dat de arts een extra controlemoment wenst om de wondgenezing extra goed te kunnen controleren. Na acht weken komt u op eindcontrole. De eindcontrole wordt gedaan door uw plastisch chirurg.

BORSTVERGROTING VOOR EN NA FOTO’S